Gemi Menkul Mü Gayrımenkul Mü?
Gemi mülkiyetinin menkul mü yoksa gayrimenkul mü olduğunu anlamak için; öncelikle bu kavramlara bakmak gerek. Menkul ve gayrimenkul nedir? Menkul kavramı, taşınır malları ifade ederken; gayrimenkul kavramı ise taşınamaz malları işaret etmektedir.  
Buna bağlı olarak gemilerin hareket halindeki nesnelere olması nedeniyle menkul olarak tanımlanması beklenir. Ancak gemiler genel durumun aksine gayrimenkul olarak tanımlanmaktadır. Bunun sebebi ise kanunun ilgili düzenlenmesi gereğince bu bağlamda değerlendirilmesidir. 

Türk Ticaret Kanunu’na göre gemilerin de gayrimenkul sayıldığı bilinmektedir. Ancak yeni kanunlar gereği çeşitli değişiklikler meydana gelmiştir ve yeni ticaret kanunu ile gemiler sicile kayıtlı olsun ya da olmasın menkul yani taşınır mal olarak değerlendirilmiştir.
 Gayrimenkul tanımı temelde 3 maddeden oluşmaktadır. Hukuki tanıma göre gayrimenkul tapu kütüğünde ayrı sayfalara kaydedilen sürekli ve bağımsız haklar, arazi ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı olan bağımsız bölümler olarak ifade edilmektedir. Ancak su üzerinde yüzen tesis kapsamındaki eşyalar farklı bir sicil sistemine kayıtlı olduğu için gayrimenkul kapsamında değerlendirilmektedir.

 Gayrimenkul mallar ne demek başlığı altından yat, gemi, denizaltı ve özel işlemler amacıyla imal edilmiş olan araştırma gemisi ve gaz platformu gibi pek çok farklı değişken içerikleri dikkate alınarak değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. 
Bilindiği gibi sicile kayıtlı olan gemiler eski kanun gereğince ihlas ve icra kanunu bakımından gayrimenkul yani taşınmaz olarak sayılmaktadır. Dolayısıyla gemiler bu sebeple bankalar ve ipotek gibi konularda çeşitli sorunlar sebebiyet verebilen bir durum ortaya koymaktaydı.

Menkul Mallar Ne Demek?
Menkul mallar ne demek başlığı altında incelenen konu dahilinde yeni ticaret kanunu gemileri sicile kayıtlı olup olmadığı içeriğine bakılmaksızın taşınır mal yani menkul ürün hükmünde olduğunu belirlemiştir. Yapısı gereği hareket halinde bir mal olan gemi; taşınmaz eşyalar arasında sayıldığında çeşitli hukuki sorunlar oluşmaktaydı.
Özellikle uluslararası sahalarda uygulamalardan doğan sorunlara sebep olan ve pek çok sorunun ortaya çıkmasına neden olan gemilerin menkul yerine daire menkul olarak değerlendirilmesi usulü; son düzenlemeler ile güncellenmiştir.
Türk Ticaret Kanunu’na ait 6103 sayılı içerik ve kanunun 3. kısmında belli değişiklikler oluşturulmuştur. Bu değişikliklere göre gemiler taşınır mal sıfatında yer almıştır. 
Bunun yanı sıra gemi ipoteğine ait içeriklerin paraya çevrilmesi noktasında taşınmaz mal sayılması devam etmektedir. Yine düzenlenen maddeler uyarınca ipotek işleminin paraya çevrilmesi noktasında uygulamalar gemi ipoteği paraya çevrilmesi aşamasında da geçerli olmaktadır.

Gayrimenkul Mallar Ne Demek?
Gayrimenkul mallar ne demek başlığı altında incelenen konu dahilinde menkul yani taşınır olmaya malların tanımı yapılmaktadır. Bu bağlamda gemilerin baştan itibaren mal sayılması gerekirken önceki düzenlemeler ve kanunlar içeriğine göre aksine gayrimenkul olarak tanımlandığı bilinmektedir.
Ancak bu uygulama yurtiçi ve uluslararası sahada çeşitli anlaşmazlıklara sebebiyet vermesi nedeniyle yeni ticaret kanunu kapsamında değiştirilmiş ve gemilere gayrimenkul yerine menkul mal muamelesi yapılması öngörülmüştür.
Bir diğer adıyla ve yeni tamiri ile taşınmaz mal olarak ifade edilen gayrimenkul içerikleri kapsamında arazi başta olmak üzere; sabit içerikler devreye girmektedir. Tarla gayrimenkul sayılır mı gibi sorulara yanıt olarak taşınmaz mal olması dolayısıyla olumlu dönüş sağlanabilir. Dolayısıyla tarla benzeri içerikler gayrimenkul yani taşınmaz mal olarak adlandırılırken; gemi, yeni düzenlemeler gereğince menkul sıfatıyla değiştirilmiştir.
Gayrimenkul ve menkul değerlerin ayrımı noktasında belli içeriklerin farkı söz konusu olmaktadır. Bu durumun başında; usul ve uygulama farklılıkları gelir. Düzenlenen kanunlar gereği taşınır ve taşınmaz mallara özel yaptırımlar söz konusu olmaktadır.