İskansız Ev Ne Demek
Genellikle şehirlerde yaşanan sorunlardan biri iskandır. Bir mühendis ya da müteahhit inşa ettiği binanın iskanını belediyeden almak zorundadır. İskanı alındığında üzerine inşa edilmiş daireler kat mülkiyeti olarak tanımlanır. İskan olmazsa ne olur sorusu da sıkça sorulmaktadır. İskanın olmadığı binada dairelerin belediyeler tarafından kat mülkiyeti görünmez. Yani bir arsa ya da arazi de kat mülkiyeti olmayan bir daire arsa üzerinde yokmuş gibi görünür. 

İskan Olmazsa Ne Olur
Bir apartman ya da bina inşa edildiğinde müteahhit inşaatın iskanını almak zorundadır. Belediyeye müracaat edildiğinde belediye inşa edilmiş ve hazırlanmış olan dairelerin tapusunu hazırlar ve dairelere kat mülkiyeti verir. İskan olmayan ev tam olarak alınamaz. Yani tapuda iskan görünmüyorsa eğer evinizin bulunduğu yerin tapusu arsa olarak kayıtlıdır. Almak istediğiniz dairenin tapusu yoktur. Ayrıca iskan olmayan bir daire için bankalardan kredi alamazsınız. Çünkü tapusu olmayan bir evin garantisi yoktur. Eğer iskan olmazsa doğalgaz, su ve internet gibi abonelikler almanız da pek mümkün değildir.

İskanı Olmayan Binada Oturmanın Cezası
İskansız evde oturmak teknik olarak yasal değildir. Çünkü iskansız evde oturduğunuzda kayıtlı bir inşaat görünmez. Müteahhitler ve inşaat mühendisleri belediyelerden yapı izni alır. Bu yapı iznine göre 2 yıldan 5 yıla kadar inşaatın tamamlanması gerekir. Gerekli olan işlemler yapılıp inşaat tamamlandığında iskan belediye tarafından verilir. 
Bu iskanı temin etmek için birçok belge gereklidir. Bu belgelerlerin yanı sıra iskan almak üzere dilekçe verilir. İskan verilmeyen binalarda il su ve kanalizasyon idaresinden alınan izin verilir. Eğer iskan olmazsa şantiye suyu kullanılmaktadır. Bu da hem yüksek su faturaları hem de fark edilmesi durumunda yüklü cezalara sebep olur. Ayrıca İskanı olmayan binada oturmanın cezası vergi borcu olarak geri dönebilir. Devlete verilen vergi daireler için farklı arsalar için farklıdır. Eğer iskansız evde yaşıyorsanız daire vergisi yerine arsa vergisi ödersiniz. 

İskanı Olmayan Ev Alınır Mı?
İskansız evlerin şu anda var olduğu hatta içinde yıllardır yaşayan insanların olduğu sıkça duyulmaktadır. Ancak iskansız ev almak çok da garantili bir gayrimenkul sahibi olma yöntemi değildir. İskanı olmayan ev alınır mı sorusunun cevabı evet iskansız ev alınabilir. Ama iskansız ev aldığınızda evinizin temel ihtiyaçları olan abonelikler bağlanamaz. Elinizde dairenin size ait olduğunu gösteren net bir tapu kaydı olmaz. 
Yani iskansız ev alındığında birçok riski de beraberinde getirir. Öncelikle belediye yapınız tanımaz. Bu sebeple ev sigortası yapmanız pek mümkün değildir. İskansız ev henüz inşaatı tamamlanmamış bina olarak görülmektedir. Bu sebeple müteahhitler eğer belediyeye verdiği proje dışında işlem yapmışsa ve denetim sonucu saptanmışsa binanın yıkılması bile mümkündür. Bu sebeple risksiz bir yatırım ve gayrimenkul alışverişi için iskanlı evler tercih edilmelidir. 

Genel İskan Nedir?
Genel iskan belediyeye taahhüt edilen sürede, belirtilmiş ve planlanmış olan inşaatın doğru bir şekilde yapıldığının kanıtıdır. Bu belge belediye tarafından onaylandığında iskan için gerekli her şey hazır hale gelmiş demektir. Müteahhitlerin genel iskanı almaları gerekmektedir. Bu müteahhitlerin sorumluluğudur. Genel iskan aldığınızda içerisinde yer alan bilgiler şunlardır;
•    Tapu kaydı
•    Mal sahipleri
•    Planlanan proje teslim tarihi ve inşaat bitim tarihi
•    Projenin bulunduğu adres
•    İnşa alanı ve metrekareleri
•    Arsa payları
•    Bağımsız bölümler

Ferdi İskan Nedir
Ferdi iskan inşaat projesinde arazi üzerinde kalan bağımsız bölümlerin işlem iznini sağlar. Ferdi iskan için Belediye imar müdürlüğü onayı verildiğinde su, doğalgaz, elektrik ve internet abonelikleri almanız mümkün hale gelir. Asansör sistemlerini kullanmak için de ferdi iskana ihtiyaç vardır. Ferdi iskan alındığında dairelerin kullanılabilir olduğu tescillenir.