Emlakçılar Komisyonu Kimden Alır?
Emlakçılar anlaşma sağlanması durumunda komisyon almak için hak talep ederler ve bu yer gösterme hizmeti karşılığı ile birlikte bir ücret talep edilir.
Emlakçılar komisyonu alma konusunda bir vekaletname olarak da almaktadır. Emlak komisyoncusu müşteri ile yapacağı sözleşmelerle birlikte oda tarafından bastıracak tek tip basılı evrak sonucunda sözleşmesiz hizmet vermektedir.
Emlakçı komisyonu alacak kişiler ise alım satım işlemleri ile alakalıdır. Alım satım işleminde satış bedeli üzerinden alıcı ve satıcı dan % 2'şer ve artı KDV oranı almaktadır.
Kiralama işleminde ise yalnız kiracıdan bir defa olarak kontrat süresi ne olursa olsun 1 yıllık kira hizmeti bedelinin %10’u kadar alır ve artı KDV ücretini alır.
Emlakçı komisyon sözleşmesi ise bir tarafta bulunan adresteki kişinin, alıcı ve satıcı ile arasındaki gayrimenkul satış sözleşmesini yapmaktadır.
Bu satıcı istediği evin iline, ilçesine, adasına, haftasına, dairenin metrekaresinin hepsini gayrimenkulün toplam karşılığı olarak bir fiyat biçer ve bunu bir sözleşme üzerine yazar.
Ardına alıcıda bu yükümü kabul ettiğine dair sözleşmenin altını imzalar ve kaç gün sonrasında ödeneceği ile ilgili belge üzerinde resmileşir.
Buradaki bu sözleşmeyi gerçekleştiren kişi emlakçı komisyonu alır. Hem satıcıdan hem de alıcıdan parayı almaktadır. Çünkü satıcının evini göstermek için kendi mekanında hazırlanan bir ücret talep etmektedir.
Ardından bu evin satılması sonucunda da alıcı tarafından yine bir ücret olarak komisyon bedeli ödenmektedir.
Emlakçı Komisyonu
Komisyon oranı baktığımızda ise emlakçı Komisyonu neyse aslında o kadardır. Genel olarak emlakçı komisyonu aynı fiyat aralığındadır.
Çünkü Emlakçılar Birliği Konseyi tarafından hazırlanan kanuna göre belirlendiği için fazla bir komisyon talep edilmesi durumunda burada şikayet edilebilir ve emlakçı kapatılabilir.
Bu yüzden devletin izni ve onayı olmadan fazla artış yapmak ya da komisyonu alırken daha fazlasını talep etmenin bir suç olduğunu bilmeniz gerekiyor.
Eğer ki siz de bir ev kiralarken ya da satın alırken böyle bir durum yaşarsanız buna maruz kalmak yerine bir suç olduğunu emlakçıya hatırlatarak hiçbir şekilde komisyon oranlarının daha fazlasını ödemeyiniz.
Emlakçı komisyonu ne kadar olduğu ise alacağınız evin miktarı ile alakalıdır. Bulunduğu yer, metrekaresi, kaçıncı kata olduğu, bahçeli olup olmadığı hepsi birer önem taşımaktadır.
Buna karşılık olarak da gayrimenkul alım satım, kiralama sonucunda bir komisyon bedeli ortaya çıkmaktadır.
Emlakçının Komisyonu Nedir?
Almak ya da satmak istiyorsanız veya kiralamak istiyorsanız düzenli bir şekilde bu işlemi gerçekleştiren bir uzmanın görüşüne ihtiyacınız olacaktır.
Anlaşmanızı güvenli bir şekilde yapmanız için gerekli belgelerle ilgilenip potansiyel müşterileri de çok hızlı bir şekilde size ulaştırıp iletişime geçilecek bir kişi lazımdır. Bu noktada emlakçılar devreye girmektedir.
Gayrimenkulün el değiştirmesi ve kiralanması sonucunda bir para alışverişi gerçekleşir. Bu süreci kolaylaştıran kişilerde emlakçılardır.
Emlakçıların bu ücretlendirmeden bir komisyon alması hem kendi sermayesini oluşturup hem de kendi emeğinin karşılığını yasal süreç içerisinde alabilir.
Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?
Emlakçılar gayrimenkul alım satım işlemi içerisinde emlakçı komisyonu yönetmeliğine göre olan bir oran hesaplanır. Bu oran hem alıcı hem de satıcının ayrı ayrı alacağı ücrettir.
Emlakçı Komisyonu 2021
Emlakçı komisyonunu gayrimenkul satış işlemi içerisinde alıcı tarafından en fazla %2 oranında, satıcı tarafından ise %2 olmak üzere toplam %4 komisyon talep edebiliyor.
Bu duruma örnek verecek olursak da 100.000 Türk liralık bir işlem için 2000 alıcı üzerinden 2000'de satıcı üzerinden almak üzere toplam 4000 TL komisyon alınabilir.