Ev Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Kira sözleşmesi diğer bir söyleyişle kira kontratı kirayı veren kişi ile kiralayacak kişi arasında gerçekleşen her iki tarafın da belli sorumluluklar ve haklar tanımasını oluşturan bir sözleşmedir. Hem ev hem işyeri kiralarken de belirli hususlar içerisinde bu sözleşme hazırlanır.
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kira sözleşmesi, kirayı veren kişinin kiracıya bıraktığı evi bir bedel doğrultusunda oluşturulan sözleşmedir. Yani ev sahibinin mülkü için belirli bir dönem kullanılması aracılığıyla kiraya verdiğini belirtilen bir sözleşmedir.
Türk Borçlar Kanunu madde 299. maddeye göre kira sözleşmesi iki kişi tarafından bir dönem içerisinde ve bir fiyat aralığında olduğu söylenir.
Kira sözleşmesinin şartları da mevcuttur. Standart bir kira sözleşmesi ile birlikte mülkün kiracıya teslim edilen eşya ve demirbaşlar, özel ve genel koşullar doğrultusunda ayrı bir sözleşmede hazırlanabilir.
Kira Sözleşmeleri
Kiracı ve ev sahibi ya da emlakçı tarafından hazırlanır. Kira sözleşmeleri genellikle bir yılı kapsayan bir süreci temsil etmektedir.
Ayrıca bu süreci değiştirmek için de her iki tarafında onayı gerekmektedir. En önemli konulardan biri de kiracıların ev sahiplerinin uyması gereken kural ve hakları, yasa ile koruma kanunudur.
Kira Sözleşmesi Nereden Temin Edilir?
Kirayı veren veya kiralayan kişiler tarafından kiralama konusunda anlaşmaya varılması sonucu bir kira sözleşmesini her yerden temin edebilir.
Kira kontratını oluştururken dikkat edilen konular ise ilk önce kirayı verenin büyük sahip olduğunu ve iş, tapuyu, vekaleti, kontratı doldurmaya başlamasıdır.
Mülke ilişkin bilgiler içinde adres mülkiyetin evi ya da iş yeri gibi temel bilgilerin doldurulması gerekir. Ardından da kiraya verecek olan kişinin gelir bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurması gerekir.
T.C. kimlik bilgilerinin yazılı olması gerekmektedir. Kiralayan ile anlaştığınız kira bedelinin bir ödeme tarihinin de yazılması gerekir.
Kira kontratında bulunan tarihlerin doğru olması gerekmektedir. Ayrıca son olarak kiralanan mülkün içerisinde bazı demirbaşlara ait bilgilerin de doldurulması gerekir.
Kira kontratının büyük sayfalarında her iki tarafında imzası olması gerekmektedir. Yine sözleşme ile birlikte kira bedelinin de yatırılacağı hesap, banka bilgilerinin de olacağına dair bütün her şeyi açıklanmalıdır.
Kira bedelinin havale, EFT olacağına dair bütün bilgiler net bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca kira kontratında depozitonun içeriği de olması gerekir. Hangi şartlarda iade edileceği de açık açık yazılması gerekir.
Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?
Kirayı veren mülkün sahibi olan kişi ve mülkü kiralayacak olan kişinin arasında yapılan kira sözleşmesi kontratlı sözleşmedir. Bu da üç bölümden oluşmaktadır.
Birinci kısım kiralama ile ilgili bilgilerdir.
• Burada kiralayacak olan kişinin mülkün cinsini,
• Adresini,
• Mülk sahibine,
• Kiralayacak yerin adresini,
• İletişim bilgilerini,
• Kiralama sürecinin başlangıcını ve bitişini,
• Bir de kiranın bedelini yazması gerekir.
Burada eksiksiz bir şekilde doldurulması sonucunda ikinci aşamaya geçilir. Kiralanan mülk ile birlikte teslim edilen demirbaşlar bilgisi burada kiralama yapan mülk ile ilgili bazı belli başlı demirbaşların sahiplenmesi gerekir.
• Kombi, elektrik su sayaçları gibi bilgiler bu bölüm içerisinde yazılması gerekir.
• Aidat bilgileri,
• Posta kutusu anahtarı gibi bilgiler de bu kısımda yazılır.
Üçüncü aşama ise kira sözleşmesi ile ilgili genel koşullar vardır. Burada da yukarıda belirtilen tüm 2 bölümü dışında yine maddeler halinde tekrar yazılır.
• Kiralanan mülk içinde yapılacak tadilatlar,
• Kiranın yatırılacağı banka hesabı gibi daha kontratlı ikişerli üstü almak üzere doldurulur.
• Ardından biri kiracıya biri de mülk sahibine verilir.
• Sözleşme sonu gelene kadar bu örnekler saklanır.