Ev Satın Alma Sözleşmesinden Cayma
Ev almak için bazı sözleşmeleri imzalamanız gerekmektedir. Bu vatandaşların zorunlu bir imzası ile gerçekleştirilen sözleşmelerdir. Fakat bu sözleşmeden cayma hakkı bulunmaktadır.
Vatandaşlar almış oldukları evleri 14 gün içerisinde iade edebilmektedirler. Sürenin 14 gün geçmesi durumunda ise ceza alınmış olan konuttan cayma hakkı yine bulunmaktadır.
Bu sürecin yasal işlemleri mevcuttur. Yeni tüketici kanunu gelmesi ile birlikte ev ve konut alımı ile sözleşme imzalayan vatandaşlar için bazı haklar mevcuttur.
Bu hakların en önemlisi cayma hakkıdır. Cayma hakkı herhangi bir firmanın ya da kişinin anlaşma yapması sonucunda sözleşmeli imzası gerekir. Sözleşmede vazgeçme hakkı da bulunmaktadır.
Alıcıların cayma hakkı da 14 gün olarak belirlenmektedir. Bu sürecin üzerindeki bütün durumlar da cezayı ödeme koşulu şartı bulunmaktadır.
14 Gün İçinde Sözleşmeden Geri Dönülebilir?
Konut alan vatandaşlar almış oldukları daireler için vazgeçme imkanları mevcuttur. Çeşitli sebeplerden dolayı evlerden vazgeçebilirsiniz. Bu cayma hakkı için 14 gün kuralı mevcuttur. Herhangi bir gerekçe sunmadan 14 gün içerisinde bu sözleşmeyi fesh edebiliyorsunuz.
Dönme Hakkı Nedir?
Sözleşmenin üzerinde 14 günden fazla bir süreç geçtiyse eğer vatandaşlar dönme hakkından yararlanabiliyor.
Yine oluşacak tüm masraflar vatandaş tarafından bir cezayı ödeme yapılması sonucunda gerçekleşir. Eğer ki ev alan kişiler sözleşmeden ilk 3 ay içerisinde vazgeçerlerse sözleşme bedelinin yaklaşık %2 si kadar bir cezayı ödemesi mevcuttur.
Sözleşmenin üzerinden geçen süre 3 ila 6 ay arasında ise sözleşmenin bedeli % 4 oranına çıkmaktadır.
Eğer ki sözleşmenin üstünden 6 ile 12 ay geçerse de %6 oranında bir artış olur. 12 ile 24 ay geçmesi durumunda ise %8 oranında bir cezai işlem bulunmaktadır.
Bu işlemde devlete olan borçlar listesini girdiğini bilmeniz gerekir. Satış sözleşmesi cayma hakkı mevcut olsa da 14 günü sonucuna her türlü zarara gireceğinizi unutmamanız gerekiyor.
Ev sözleşmelerin de ancak ön ödemeli konut satışları için cayma hakkı vardır. Ön ödemeli konut satışının yönetmeliğinin 8. maddesinden yararlanılır.
8. maddesi sebebiyle alınan tüm evlerde konut cayma hakkı olduğu ve 14 gün olduğu söylenmektedir.
Sözleşmeden dönmede mevcut satıcı ve konut finansmanı kuruluşuna da ödenen bedelin her türlü iade edileceğini yazan bir belgenin olması gerekir.
Bu belge içerisinde iade edilecek tarihinde belirtilmesi gerekir. Tüketicinin 10 gün içerisinde bu iade gerçekleştirmesi için bir belge gönderilmektedir.
Konut bedelinin bir kısmı da kredi ile karşılanması sonucunda oluşan problemleri. Burada kredi ile alakalı bir problem yaşanmaz. Yine cayma hakkı ile birlikte 14 gün içerisinde vazgeçilebilir.
Ardından eğer ki 14 günden fazla bir süre içerisinde bir problem yaşarsınız burada devlete borçlu olduğunuzu ve cayma hakkımızın yüzdelik kısmı kadar ödeme yapmanız gerektiğini unutmamak da fayda vardır.
Sözleşmeden Önce Satıcının Yapması Gerekenler
Sözleşmeden dönülmesi sonucunda satıcının ön ödemeli konut satışının oluşturduğu vergi kadar harç ve benzeri yasal olan yükümlülükleri doğal masraf olarak sözleşmede belirtmeli ve sözleşme bedeli, %2 si kadar tazminatın ödenmesi gerekmektedir.
Tüketicinin kazanç elde etmeden sürekli olması sebebiyle ön ödemeleri yapmayacak duruma gelirse eğer ön ödemeli konut satışının taksitle yapılması gerekir.
Mevcut sözleşmenin yerine de konut teslim tarihinin geçmesi gerekir. Tüketicinin mevcut sözleşmeye göre de talep edeceği bir vade farkı ödemesi olabilir.
Bir konut birden fazla tüketiciye satılması durumunda da tüketicinin sözleşmeden dönmesi hakkı mevcuttur. Burada alıcının ödeyeceği bir para değil satıcının ödemesi gereken bir para mevcuttur.